Dani otvorenih prozora FER-a

Go

Go turnir

Svim budućim FER-ovcima i FER-ovkama, ljubiteljima misaonih igara, nudimo mogućnost učenja pravila te isprobavanja svojih vještina u igri Go. Pravila su iznimno jednostavna, ali smo za one koji žele naučiti nešto više od toga, pripremili nekoliko priručnika. U četvrtak, 19. studenoga 2020., u 18.00 sati održat će se interaktivna lekcija o osnovama igre. Svi koji žele sudjelovati trebaju se pridružiti kanalu MS Teamsa kodom qs9qm35.

U petak i subotu održat će se turnir. Turniru se mogu pridružiti svi koji znaju pravilno završiti partiju Goa. Dovoljno je pogledati objavljene priručnike i odigrati nekoliko partija online! Turnir se održava na Online Go Serveru (OGS-u) odnosno na: https://online-go.com/.

Do petka u 16.00 sati potrebno je:

  • napraviti korisnički račun na OGS-u
  • pridružiti se grupi klikom na poveznicu https://online-go.com/group/7298 (potom klikom na gumb „Join group“).
  • prijavu možete (i ne morate) dovršiti popunjavanjem Google forme: https://forms.gle/rqqNaEpGHjxhD3m48

    Ako želite, na turniru svoje vještine možete iskušati anonimno te preskočiti zadnji korak.

Po završetku turnira, na MS-Teams-u (kod: qs9qm35) održat će se i interaktivni komentar najbolje partije s turnira, a voditeljica sekcije bit će otvorena za sva pitanja o go sekciji, FER-u i samoj igri go.

Ovisno o broju igrača, raspored je sljedeći: u petak s početkom u 18.00 odigrat će se prva 3 ili 4 kola, a u subotu s početkom u 12.00 odigrat će se preostala 2 ili 3 kola. Sve partije igrat će se na ploči 13×13. Vrijeme razmišljanja je 15 minuta po igraču s dodatnih 3 puta 20 sekundi. Za prva tri mjesta imamo i posebne nagrade! Dobar uspjeh na turniru osigurat će vam mjesto u go sekciji, a o tome ćete biti obaviješteni nakon završetka turnira.

Igra go

U mnogim državama smatrana i misaonim sportom, igra Go najstarija je strateška igra s nepromijenjenim pravilima. Prvi se puta igrala u Kini prije više od 2,500 godina, odakle je u 7. stoljeću prenesena u Japan. U zemljama Dalekog Istoka je Go oduvijek smatran igrom časti, igrom mira, a i jednom od četiri glavne umjetnosti. Igra Go najpoznatija je po svojim iznimno jednostavnim pravilima, ali neprebrojivim mogućnostima. Upravo je to čini toliko lagano za naučiti, a zanimljivo za igrati. Cilj igre nalazimo u zauzimanju više prostora na ploči od našeg protivnika. Go se igra na ploči 19 x 19, tako da dva igrača naizmjenično stavljaju crne i bijele kamenčiće na sjecišta. Taktički dio igre sastoji se od zarobljavanja protivničkih kamenčića i obrane svojih – kamenčić je zarobljen ukoliko je okružen sa sve četiri strane. Donedavno, igra Go smatrana je problemom koji računala ne mogu riješiti, te da u dogledno vrijeme neće moći igrati bolje od najboljih ljudskih igrača. Brzi napredak umjetne inteligencije 2016. pokazao nam je da smo bili u krivu. Nezaboravni meč protiv Lee Sedola, korejskog top profesionalca, završio je 4:1 za AlphaGo, DeepMind-ovu neuronsku mrežu. Od tog trenutka, snaga računala postajala je sve veća, da bi danas ono pobjeđivalo profesionalne igrače uz davanje prednosti na početku partije.

Mnoge mogućnosti usporedbe Goa sa situacijama u pravom svijetu dokazuju da učeći go ne učimo samo igru.

Go u Hrvatskoj

Igru Go su u Hrvatsku donijeli časnici Austro-ugarske mornarice: prije 100 godina u Puli je bio aktivan Go klub s više od 100 članova. Prošlih nekoliko godina Go u Hrvatskoj postaje sve popularniji među djecom i mladima. 2019. hrvatska reprezentacija mladih podijelila je 3. mjesto u Europskom timskom prvenstvu za mlade, a seniorska reprezentacija zauzela je 1. mjesto u B ligi Europskog timskog prvenstva. Hrvatski Go savez član je Hrvatskog olimpijskog odbora od veljače 2020. te je Go smatran misaonim sportom. Ove je godine 25. Europsko prvenstvo za mlađe dobne skupine (do 12, do 16 i do 20 godina) održano u Stubičkim Toplicama – prisustvovalo je čak 250 igrača.

Go na FER-u

Go sekcija na FER-u osnovana je 2019. godine. U zimskom semestru održavala se redovito svaki tjedan po 2 sata, a ove godine održava se online. Kao i kod drugih sekcija, broj mjesta je ograničen. Na početku godine održava se kvalifikacijski turnir za upad u sekciju. Dobar uspjeh na online turniru povodom Dana otvorenih vrata FER-a osigurat će vam mjesto na sekciji sljedeće godine! Na sekciji ćete moći slušati lekcije, dobiti različite materijale i najvažnije – igrati. Nadamo se da će i Go ubrzo biti dio Međufakultetskih sportskih natjecanja.

Mala online škola igre Go dostupna je ovdje.

„If I had learned go as a young man, I might have been a smart man.” - Albert Einstein

Ako i ti želiš biti dio go ekipe – s veseljem te čekamo na FER-u!